Falafel met yoghurt komkommersaus

Falafel met yoghurt komkommersaus

Falafel is het aller-lekkerst met een frisse yoghurtsaus
Je zult het vast al ontzettend vaak gehoord hebben van vrienden die gek zijn op falafel: dit is het beste te eten met een lekkere yoghurtsaus. Om die saus extra fris te maken, kun je er komkommer aan toe voegen. Bij dit recept dus niet alleen gids voor het maken van falafel, maar ook voor de yoghurt komkommersaus.

Recept falafel met Yoghurt komkommersaus

Op naar de toko
In falafel gaan nogal wat kruiden dus als je die niet in huis hebt, is het slim om even naar de toko te gaan. Neem dan dit lijstje mee:

  • 1 kg kikkererwten (géén blikerwten)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bosje peterselie, grof gehakt
  • 1 bosje koriander, grof gehakt
  • 1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
  • 3 eetlepels kurkuma
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • olie om te frituren

Voor de dressing:
Voor de dressing hoef je niet perse naar de toko, al krijg je daar vaak wel hele lekkere yoghurt. Dus als je er dan toch eenmaal bent voor de falafel, neem dan meteen wat mee.

  • 3 teentjes knoflook (geplet)
  • 500 ml magere yoghurt
  • 1 komkommer (geschild, in kleine stukjes of geraspt)
  • 10 ml azijn
  • peper
  • zout
  • 30 ml olijfolie

Wat moet je doen?
Houdt bij het maken van falafel altijd rekening met de bereiding van de kikkererwten. Die moeten namelijk twee dagen wellen in water. Pas daarna kan je ze gebruiken in je gerechten. Als dit eenmaal klaar is, is de bereiding verder heel erg makkelijk. Alle ingrediënten lekker fijn laten malen door een keukenmachine tot een dikke pasta. Ballen maken en frituren in olie dat 180 graden warm is. Als de ballen een mooie kleur hebben gekregen, zijn ze klaar.

De dressing
De dressing is ook ontzettend makkelijk te maken. De geplette knoflook meng je met de azijn en de olijfolie en de yoghurt. Voeg een beetje peper en zout toe voor de smaak. Niet teveel, want het moet wel lekker fris blijven. De komkommer moet je schillen en in kleine stukjes snijden. Raspen mag ook, het is maar net wat je lekkerder vindt voor in de saus. Je kunt de saus over de ballen sprenkelen, of de falafel er gewoon lekker in dopen. Geniet ervan!

Advertentie