Falafel Schotel

Falafel schotel

De falafel schotel is perfect als je eens iets anders wilt doen
Natuurlijk kun je falafel op de bekende manieren eten zoals in een wrap, met een pitabroodje of heel simpel met rijst. Maar je kunt er ook een overheerlijke schotel van maken en dit serveren als je vrienden of familie over de vloer krijgt.

Falafel schotel

Falafel maken
Het is het lekkerst om falafel te maken op de traditionele Libanese manier. Daar gaan flink wat kruiden in, maar dat maakt het juist zo lekker. En wat is er nou bijzonderder dan zelf falafel maken. Op het weken van de kikkererwten na is het een fluitje van een cent.

Je moet de volgende producten in huis halen:

  • 1 kg kikkererwten (dit mogen géén blikerwten zijn)
  • 2 uien, (deze snipper je)
  • 5 teentjes knoflook (hak je fijn)
  • 3 eetlepels kurkuma
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1 bosje peterselie (grof gehakt)
  • 1 bosje koriander (grof gehakt)
  • 1 groene peper, zonder zaadjes (grof gesneden)
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • Olie om te frituren

Van al deze spullen maak je heel simpel met een keukenmachine een dikke pasta om de falafelballen mee te draaien. Dit kan heel makkelijk met de hand of met twee natte lepels als jij je handen niet vies wilt maken. Pak er een wok of frituurpan bij met hete olie (180 graden) en frituur de kikkererwtenballen tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen.

De schotel maken
Laat het duidelijk zijn dat de falafelballen later in de schotel gaan. Deze moet je maken voordat je aan de schotel begint. Voor de schotel heb je het volgende nodig:

  • 1 courgette
  • Kaneel
  • Koriander
  • Romatomaatjes
  • Een rode ui
  • Piment
  • Olijfolie
  • Knoflook (1 teentje)

Wat moet je doen?
Je begint met de ui en de knoflook, deze fruit je even aan met de olijfolie in een pan. Van de courgette snijd je blokjes. Voeg dan de falafel toe aan de ui en de knoflook. Als de ballen warm zijn, kun je ook de courgette toevoegen. Om alles op smaak te brengen, voeg je de kruiden toe. Dus het piment en de kaneel. Natuurlijk ook wat zout, nooit het zout vergeten. Daarna mogen de tomaatjes erbij. Blijf dit goed omscheppen tot alles helemaal warm is. De koriander is voor de garnering. Gooi alles in een mooie schaal en laat de gasten op tafel zelf opscheppen.

Overigens kan je vanzelfsprekend ook met andere groenten variëren.

Advertentie